Kimya Endüstrisi
Endüstriyi Tanıyalım!

Kimya sektörü oldukça geniş bir ürün yelpazesine sahiptir, gerçekleştirdiği üretim ile sanayi kollarıyla etkileşim içinde olup ürettikleriyle birçok sanayi sektörüne katkıda bulunmaktadır. Kimya sanayi tarafından üretilen ürünlerin %30’u nihai olarak tüketiciye ulaşırken, %70’i diğer sektörlerde hammadde veya ara ürün olarak kullanılmaktadır.

Başlıca kimya sektörleri olarak, plastik, deterjan, sabun, sentetik elyaf, ilaç, gübre, kauçuk, yapıştırcılar, tekstil kimyasalları ve boya sektörleri sayılır.

Türkiye’de Kimya Sektörü

2019 yılı itibariyle kimya sektörü Türkiye’de ihracatta rekora imza atarak en çok ihracat yapan 2. Sektör olmuş, ihracatta en hızlı büyüyen sektör konumuna erişmiştir.

Türkiye’de kimya sektörlerinde üretimin çok büyük bir kısmı özel şirketler tarafından gerçekleştirilir.  Sektörün önemli aktörlerinden %51 hissesi SOCAR’a ait olan PETKİM, petrokimya ürünleriyle birçok endüstrinin hammadde ihtiyacını karşılayarak üretim süreçlerinde rol alan önde gelen şirketlerdendir. Petrokimya sektöründen plastik üretiminin ana girdisinin %90 oranı sağlanmaktadır.

Kurulduğu günden bu yana, Aliağa’daki fabrikası azami kapasiteye yakın olarak faaliyet göstermektedir. Aliağa fabrikasında termoplastik ürünleri (AYPE, PVC, YYPE ve PP), elyaf hammaddeleri (ACN, PTA ve MEG) ve diğer petrokimyasal ürünler (Etilen, Benzen, PA, Gaz Klor, VCM) üretilmektedir.

SOCAR’ı takip eden yerel sermaye kuruluşlarından Eti Maden ülkemizin zengin olan bor kaynaklarını katma değeri yüksek ürünlere dönüştürerek faaliyet göstermektedir. Bigadiç, Emet, Kırka, Bandırma olmak üzere 4 farklı üretim tesisiyle bor mevduatlarını işleyerek bor ve kimyasallarının dünya lideri üreticisidir. Eti Maden’in %26 hissesi ile devlet-özel sektör ortaklığı olan Eti Soda A.Ş., Mersin fabrikasında trona madenciliğinden ürettiği soda külü üreticisidir. Bunun yanı sıra sodyum bikarbonat üretimi de gerçekleştirmektedir. Bu ürünler cam, deterjan ve temizlik, metalurjik uygulamalar, gıda ve ilaç endüstrilerinde kimyasal veya katkı maddesi olarak kullanılmaktadır.

330 bin/ton yıl kapasitesiyle dünyanın en büyük akrilik elyaf üretimini yaparak Ak-Kök Holding kuruluşu özel bir teşebbüs olan Aksa Akrilik Türkiye’deki tek yerli elyaf üreticisidir. Akrilik elyaf giyim, ev ve diğer tekstil ürünlerinde aynı zamanda farklı endüstriyel kollarında kullanılmaktadır.

Aksa Akrilik ile beraber Kimya Fortune 500 listesine giren diğer bir Ak-Kök Holding kuruluşu olan Ak-Kim, klor-alkali ve türevleri, hidrojen peroksit ve sodyum perkarbonat, metilaminler, persülfatlar ve bisülfitler gibi temel kimyasallar üretimi gerçekleştirir. Performans kimyasallarında tekstil ve elyaf yardımcı kimyasalları, kâğıt, su arıtma, yapı kimyasalları, kişisel bakım kimyasalları ve plastik katkıları gibi çok geniş ürün aralığıyla çeşitli sektörlere kimyasal tedariği sağlayabilmektedir. 

Hammadde ithalatını ve dolayısıyla dışa bağımlılığını azaltma doğrultusunda Sasa Polyester’in MEG ve PTA Üretimi Tesisi, Rönesans Ceyhan Polipropilen Tesisi gibi yatırımlar Türkiye’nin cari açığını kapatmaya yönelik ihtiyacı ürünleri karşılamayı hedeflemektedir.

 
Kimya Sektörü ve İNREP
Kimya endüstrisinde her üretim süreci kendi spesifik gereksinimlerine adanmış özel proses ekipmanları gerektirmektedir. Hammaddeden hedef ürüne olan sürece özgü pilot veya endüstriyel ölçekte kimyasal proses ekipman tedariği yaparak İNREP, uzun yıllar kimya sektöründe Türkiye'de birçok firmayla sayısız projelerde işbirliği yapmıştır. Bu işbirliklerinin getirdiği uzun vadeli deneyimle birlikte İNREP, Kimya sektöründe faaliyet gösteren firmaların gereksinimlerini doğru bir şekilde saptayıp, birinci sınıf teknolojiler ile sizlere özel çözümler sunmaktadır

İNREP aynı zamanda kimya sektöründeki proseslerinin beraberinde getirebileceği çevre etkileri çözümleri konusunda da alanında önde gelen ve deneyimli firmalarıyla sizlere destek olmaktadır.